ZDRAVA HRBTENICA – ZDRAVO ŽIVLJENJE

sreda, 16. november 2016

Hrbtenica je najbolj kompliciran del človeškega skeleta. Podpira in nosi celoten trup ter je zaščita hrbtnemu mozgu. Hrbtenica je pri večini telesnih gibov vedno udeležena in obremenjena. Glede na zaščitne funkcije hrbtnega mozga lahko različne spremembe v hrbtenici pripeljejo do motenj številnih funkcij našega telesa in kar je zelo važno – notranjih organov.
Kadar imate bolečine v vratu in križu, težave z išiasom ali hernio disci, zatečene sklepe in nategnjene mišice, čutite mravljince v rokah ali nogah, slabo spite in se počutite utrujene, imate pogoste glavobole ali migrene, so vse to lahko simptomi težav s hrbtenico. V takih primerih masaža in telovadba le začasno lajšata težave. Na dolgi rok pa se lahko nezdravljeno stanje tudi poslabša od prvotnega. Zato je pomembno, da ste odgovorni za svoje zdravje in življenje ter ne odlašate z obiskom zdravnika – manualnega terapevta. Samo s pomočjo posebnih tehnik, vaj in manipulacij lahko zdravnik pospeši proces zdravljenja vašega telesa.

Kaj pomeni manualna medicina (terapija)?

Manualna terapija (latinsko: manus – roka, grško: therapeia – zdravljenje, rehabilitacija) je tehnika, ki jo zdravnik uporablja za diagnosticiranje in zdravljenje strukturnih in funkcionalnih anomalij različnih tkiv in organov v telesu. Vključno s kostmi, sklepi, mišicami in drugimi mehkimi tkivi. Manualna terapija je visoka znanost in temelj tega so: znanosti gibanja, funkcionalna anatomija, fiziologija, fizioterapija in refleksologija. Zato je pomembno, da se z manualno terapijo ukvarjajo samo zdravniki s strokovno izobrazbo in dolgoletnimi izkušnjami v medicini. Metoda mehke manualne terapije pomaga odpraviti težave gibalnega sistema in je individualno prilagojena vsakemu posamezniku, ker deluje predvsem preko sproščanja mišic. Terapija je usmerjena na mehko tkivo – mišice, vezivno tkivo in s tem omogoča uporabo mehkih tehnik pri zdravljenju težav s hrbtenico in sklepov. Sproščene in pravilno delujoče mišice omogočajo pravilno gibanje hrbtenice in sklepov. Posledično se zmanjšajo bolečine, povečata se gibljivost in kvaliteta življenja. Zdravnik pred izvajanjem mehke manualne terapije vedno naredi strokovni pregled, da dobi vpogled v življenje in zdravstveno stanje posameznika in šele nato začne z izvajanjem same terapije. Terapijo je potrebno izvajati večkrat v rednih intervalih. Po opravljeni terapiji, ko je stanje stabilno, pa sta telovadba in masaža zelo priporočljivi za vzdrževanje stanja.