Koža zrcali stanje duha in duše

sreda, 13. julij 2016

Koža je naš največji organ, ki pri odraslem človeku meri od 1,5 do 1,8 kvadratnega metra. Po funkcijah je najbolj vsestranski organ, saj je naše sredstvo za sporazumevanje, regulacijo telesne temperature, izmenjavo snovi z okoljem. Je naše največje čutilo in najtežji organ našega telesa. Koža deluje kot ščit, saj ločuje notranje organe od okolja in je zato neprestano izpostavljena različnim okoljskim dejavnikom. Na koži se odražajo številna normalna in tudi bolezenska stanja. Zato je zelo pomembno, da zanjo pravilno skrbimo in jo negujemo.

Koža – največji organ našega telesa zaradi razlik med notranjo in zunanjo temperaturo ter vlažnostjo tako poleti kot pozimi potrebuje skrb in nego.

Nega kože pozimi

V zimskem času potrebujemo obogateno nego, ki kožo navlaži, nahrani in zaščiti. Koža je izpostavljena velikim ekstremom, saj je zunaj zrak mrzel in vlažen, v prostorih, kjer bivamo in se zadržujemo največ časa, pa je zrak topel in suh. Nenehno menjavanje teh dveh ekstremov je za našo kožo velik šok. Zaradi dodatno ogrevanih prostorov in napačne nege lahko naša koža postane izsušena, zaradi česar je razdražena, razpokana, se lušči, po občutku je hrapava, utrujena in brez leska. Občutek imamo, da nas zateguje. Vse to pa se ob napačni negi lahko stopnjuje do še resnejših težav naše kože.
V tem letnem času je naša koža na telesu skrbno skrita pod oblačili, vendar to ne pomeni, da ne potrebuje naše pozornosti in nege. Zaradi več plasti toplih, volnenih oblačil postane koža izsušena in posledično hrapava in luskasta.
Pozimi so še posebej izpostavljen del telesa roke. Posledično je tudi koža dlani pogosto izsušena in hrapava, nohti pa suhi, krhki, lomljivi in se plastijo.

Kaj je dobro vedeti in upoštevati pri negi kože pozimi?

  • V bivalne prostore namestimo vlažilce zraka.
  • Pijmo zadostno količino vode ali nesladkanega čaja.
  • Zaužijmo dovolj vitamina C in vitamina B kompleksa.
  • Zdravo se prehranjujmo. Pri mastni in problematični koži se izogibamo uživanju maščob, mleku in mlečnim izdelkom. Škodljivo lahko na kožo vpliva tudi prevelik vnos bele moke.

5 nasvetov za zimsko nego kože na obrazu

  1. Vsaj enkrat na teden naredimo piling na obrazu. Bolj grob piling ne pomeni, da ima večji učinek. Pomembno je, da izberemo pravi piling za pravi tip kože.
  2. Redno uporabljamo tonik za dodatno vlaženje kože na obrazu, ki naj nikakor ne vsebuje alkohola, ne glede na tip kože.
  3. Kožo razvajajmo z maskami, ki vsebujejo vitamine A, B, C in E. Najbolje je, če masko uporabimo takoj, ko smo naredili piling kože obraza, saj s tem povečamo njen učinek.
  4. Koža pri kadilcih je še posebej izsušena, pusta in siva, zato je še pomembnejši zadosten vnos vitamina C v telo.
  5. V zimskem času so obarvane kreme, pudri in ostala dekorativna kozmetika dodatna zaščita kože. Potrebno je le izbrati pravi puder, glede na tip kože, in se prepričati, da ne maši por, je nealergen, delujejo protivnetno, ne vsebuje parabenov in smukca.

Nega kože poleti

Poletje je za mnoge najlepši letni čas. Kljub temu, da je sonce vir življenja, nas polni z energijo in spodbuja nastajanje vitamina D v koži, je to čas, ko je naša koža ponovno izpostavljena velikim ekstremom. Na prostem smo izpostavljeni UV-žarkom, vročini, vetru in slani morski vodi, v zaprtih prostorih pa hladnemu, klimatiziranem zraku.

Kaj je dobro vedeti o negi kože poleti?

  • Redna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem je v tem času je obvezna, tako za predel obraza kot tudi telesa. Pozor! Ni vsaka krema prava in dobra za kvalitetno zaščito.
  • Pomembno je, da kremo z zaščitnim faktorjem nanesemo na telo približno 20 minut pred stikom s soncem.
  • Ko smo na morju, se po vsakem kopanju stuširajmo s sladko vodo, posušimo in šele nato na kožo nanesimo novo plast zaščitne kreme. Kombinacija soli, sonca, znoja, »starega« in »novega« sloja zaščite lahko povzročijo alergijske reakcije, hiperpigmentacije, ipd.
  • Tudi v avtomobilu ne pozabimo na zaščito pred sončnimi žarki, še posebej na zaščito rok, ki jih imamo večino časa na volanu.
  • Poleti uživajmo veliko zelenjave in sadja. Pripravimo si lahko dobre in zdrave obroke, ki bodo ugodno vplivali tudi na stanje naše kože.
  • Pomembno je, da telo vlažimo, tako od zunaj kot od znotraj.

5 nasvetov za poletno nego kože na obrazu

  1. Tako poleti kot pozimi si obraz zjutraj, zvečer in po športnih aktivnostih redno umivajmo s čistilnim sredstvom in mlačno vodo.
  2. Naša koža poleti potrebuje predvsem vlaženje.
  3. Vitamin C tudi poleti igra veliko vlogo, ker je močan antioksidant in preprečuje škodljive posledice izpostavljanja soncu ter obnavlja že poškodovano tkivo.
  4. Uporabljajmo lahke pudre, ki vsebujejo tudi zaščitni faktor.
  5. Videz zagorele in zapečene kože ni videz zdrave kože!

5 nasvetov za nego kože na telesu

  1. Za tuširanje ne uporabljamo agresivnih, parfumiranih mil.
  2. V poletnem času, ko se tuširamo večkrat dnevno, ne uporabljajmo vedno mila, saj še dodatno izsuši zaščitno plast kože.
  3. Kožo po vsakem tuširanju bogato nahranimo s hranilnim losjonom, mlekom, oljem ali maslom za telo.
  4. Enkrat tedensko lahko naredilo piling telesa.
  5. Ne pozabimo tudi na kožo na stopalih. V zimskem času je koža stopal lahko izsušena zaradi nogavic, poleti pa zaradi odprte obutve, hoje z bosimi nogami ali soli v morski vodi.

Koža je naše zrcalo, ki svetu pokaže, v kakšnem stanju smo mi, naše telo in tudi naša duša.

Ko se naučimo prepoznavati, kaj nam koža sporoča, lahko poskrbimo, da naše telo, duša, koža zaživijo v popolnosti in sinhronosti. To kar koži damo danes, bo na njej vidno čez deset let. Zato se zavedajmo, da za našo kožo ni dobro vse, ampak le najboljše. Pomembno je, da si pri izbiri pravih preparatov za domačo nego vzamemo čas in po potrebi tudi strokovno pomoč. Pomembno je sprejeti odgovornost in se zavedati, da smo eno s kožo.

Kristina Rupnik Marković

Prispevek je bil objavljen v reviji ASTECH 365 št. 2/2016.